Futsal

Här kan du läsa om vår futsalsektion

Futsal

Sommaren 2017 var det dags för 11 unga judiska fotbollsspelare att skriva svensk Futsal historia, en resa som inte tog slut utan snarare blev början på en ny gren inom Makkabis mångåriga verksamhet. Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta inomhus med färre utespelare än i traditionell fotboll. Sporten skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay och växer explosionsartat runtom i världen med flest utövare i Brasilien, vilket anses vara en del av förklaringen till de brasilianska fotbollsspelarnas tekniska skicklighet.

I november 2016 började en sex månaders förberedelse inför Makkabiaden 2017 i Israel då Sverige för första gången skulle skicka ett Futsallag. Den svenska landslagsspelaren och tränaren Luciano Lorca, skulle på sex månader göra oss till Futsalspelare i en sport där man anses vara ung talang vid ca 25 år ålder.  Den svenska truppen hade en medelålder lägre än motståndarnas yngsta spelare.

Trots en stor uppförsbacke gjorde den mångfaldige tränaren oss så förberedda som man kan bli på ett halvår, det blev överraskande bra – faktiskt bättre än allas förväntan men tyvärr inte tillräckligt.

Väl på plats i Israel mötte vi riktiga landslags- och högsta divisionspelare som sedan barnsben spelat Futsal i bland annat Brasilien men också från övriga delar av världen.

Det blev ingen medalj på Makkabiaden 2017 men det visade sig bli den bästa träningen vi kunde få och när vi kom hem hade vi inte bara förälskat oss i Israel, Makkabiaden, alla nya vänner från hela världen, utan även i en ny sport – Futsal. Vi hade utvecklats från fotbolls- till futsalspelare. Vi fortsatte spela hemma i Sverige och hösten 2017 startades IK Makkabi Futsal. I december var det seriepremiär för Makkabi Futsal i en match som slutade med en stabil 10-2 seger. Resterande matcher fortsatte i samma genre och IK Makkabi Futsal kom på en andra plats i hård konkurrens mot meriterade lag med bland annat tidigare allsvenska spelare. I vårt andra seriespel stod vi som vinnare med +20 i målskillnad.

Efter framgångarna är IK Makkabi Futsal nu anmälda till Sveriges Futsal Förbunds (SvFF:s) division 2, säsongen 2018/2019. Detta är en möjlighet att öka intresset för Futsal bland judiska idrottare samtidigt som det skapar goda förutsättningar och möjligheter för vidareutveckling och medalj i kommande Makkabiader. Träningen är i full gång och vårt mål är att ta oss till division 1. Vi vill passa på att tacka våra sponsorer Peter Witz, Creative Meetings, Caddy Kontor, Östermalms Optik, Harry Nudel, Ludwig Mangell, Thomas Grünwald mfl.

Vi behöver också ditt stöd på och utanför planen. Följ vårat instagramkonto @makkabifutsal för information om matchtider och mycket annan roligt. Är du intresserad att spela med oss eller bidra med sponsring så hör av dig till elliot.mankowitz@gmail.com

Vi ses på nästa match.

Elliot Mankowitz
Lagledare IK Makkabi

Styrelse

  • Elliot
    Elliot Kontaktperson för IK Makkabi Futsal